Menu Close

Elzės mama dalijasi torto receptu ir gamybos istorija

Nuo viduramžių morkų tortas buvo kepamas bandant morkomis pakeisti dalį brangaus cukraus. Dabar mes morkomis keičiame cukrų ne dėl kainos, o dėl sveikesnės mitybos. Puikiai pasiteisina.

     Morkų tortui reikės:

    Biskvitui:

    500 ml tarkuotų morkų

   150 – 200 ml maltų graikinių riešutų

   3-4 šaukštai medaus

  400 ml pilno grūdo miltų

  3 dideli kiaušiniai

 300 ml aliejaus

  2 a.š. cinamono

  2 a.š. kepimo miltelių

  Pertepimui:

  200 g. smulkiai pertrintos varškės (arba kreminio sūrio)

  2-3 šaukštai agavų sirupo

  pusės citrinos sulčių

75627434_421616885456629_4004484093537419264_n

   Skanėsto gamyba prasideda nuo morkų. Jas tenka švariai nuskusti ir smulkiai sutarkuoti.

   Kol mano rankų pirštai nuo morkų dažosi oranžine spalva, mažoji padėjėja Elzė imasi graikinių riešutų. Juos beria į smulkintuvą ir keliais paspaudimais sumala iki miltų. Tada ieško dubens. Jame šaukštu sumaišo visus birius produktus: miltus, cinamoną, kepimo miltelius.

    Vos man baigus tarkuoti morkas į jas beria smulkintus riešutus ir toliau maišo. Per tą laiką aš išplaku kiaušinius, į juos pilu aliejų. Ir jau kviečiu Elzę, kad į kiaušinių ir aliejaus masę supiltų savo išmaišytus birius produktus.

   Tada saldžioji dalis – dedame medų. Elzė kabina ir skaičiuoja: trys šaukštai į tešlą, vienas į burną. Kiekvienas tikras kepėjas, gi turi paragauti.

   Į išmaišytą masę sudedame tarkuotas morkas su riešutais, viską išmaišome. Dedame į skardą ir šauname į įkaitintą orkaitę. Kepame 180 laipsnių temperatūroje apie valandą.

  Kol laukiame biskvito imamės kremo. Pasikeisdamos išmaišome smulkią varškę su sirupu ir citrinos sultimis.

   Iškepusį biskvitą dalijame į dvi dalis ir pertepame kremu. Tortą puošiame šviežiomis morkomis.

   Kaičiame arbatą ir kviečiame visus prie stalo. Nors jei turėtume kantrybės, kitą dieną, pabuvęs ir subrendęs pyragas būtų dar skanesnis 🙂

Informacija Elzės mamos Kristinos Karlonės

Skip to content