Nuo viduramžių morkų tortas buvo kepamas bandant morkomis pakeisti dalį brangaus cukraus. Dabar mes morkomis keičiame cukrų ne dėl kainos, o dėl sveikesnės mitybos. Puikiai pasiteisina.
Morkų tortui reikės:
Biskvitui:
500 ml tarkuotų morkų
150 – 200 ml maltų graikinių riešutų
3-4 šaukštai medaus
400 ml pilno grūdo miltų
3 dideli kiaušiniai
300 ml aliejaus
2 a.š. cinamono
2 a.š. kepimo miltelių
Pertepimui:
200 g. smulkiai pertrintos varškės (arba kreminio sūrio)
2-3 šaukštai agavų sirupo
pusės citrinos sulčių
Skanėsto gamyba prasideda nuo morkų. Jas tenka švariai nuskusti ir smulkiai sutarkuoti.
Kol mano rankų pirštai nuo morkų dažosi oranžine spalva, mažoji padėjėja Elzė imasi graikinių riešutų. Juos beria į smulkintuvą ir keliais paspaudimais sumala iki miltų. Tada ieško dubens. Jame šaukštu sumaišo visus birius produktus: miltus, cinamoną, kepimo miltelius.
Vos man baigus tarkuoti morkas į jas beria smulkintus riešutus ir toliau maišo. Per tą laiką aš išplaku kiaušinius, į juos pilu aliejų. Ir jau kviečiu Elzę, kad į kiaušinių ir aliejaus masę supiltų savo išmaišytus birius produktus.
Tada saldžioji dalis – dedame medų. Elzė kabina ir skaičiuoja: trys šaukštai į tešlą, vienas į burną. Kiekvienas tikras kepėjas, gi turi paragauti.
Į išmaišytą masę sudedame tarkuotas morkas su riešutais, viską išmaišome. Dedame į skardą ir šauname į įkaitintą orkaitę. Kepame 180 laipsnių temperatūroje apie valandą.
Kol laukiame biskvito imamės kremo. Pasikeisdamos išmaišome smulkią varškę su sirupu ir citrinos sultimis.
Iškepusį biskvitą dalijame į dvi dalis ir pertepame kremu. Tortą puošiame šviežiomis morkomis.
Kaičiame arbatą ir kviečiame visus prie stalo. Nors jei turėtume kantrybės, kitą dieną, pabuvęs ir subrendęs pyragas būtų dar skanesnis 🙂
Informacija Elzės mamos Kristinos Karlonės